Dalszerkesztés 3: MIDI és Sampler használata dobokhoz - A szükséges programok telepítése

Ha mindenki elkészítette  tempó sávját és mankó gitárját, tovább léphetünk egy még összetettebb témára, ez pedig a dobsáv létrehozása MIDI vezérléssel és hangmintákat lejátszó samplerrel. Ehhez először is szereznünk kell egy jó minőségű dobprogramot.
Itt egy kicsit megállnék egy rövid eszmefuttatásra. Biztosan sokan hallottatok már pl. a Toontrack Superior Drummer-ről, EZ Drummer-ről, Addictive Drums-ról és a többi sokak által használt ilyen programról. Miért is olyan népszerűek ezek mostanában? Mert jó élő dob felvételt nem lehet azért akárhol készíteni. Egy megfelelő dobfelszerelés, az akusztika kialakítása és a jó mikrofonok és előfokok, konverterek, keverő és soksávos hangkártya összesen nagyságrendekkel többe kerülnek, mint ami egy gitár rögzítéséhez szükséges. Gyakorlatilag többmilliós összeg. Nekem még nem sikerült olyan kis stúdióba belefutnom, ahol ne kellett volna a felvételeket utólag hangmintákkal feljavítani abban az esetben, ha elvárás volt a mostanában minőséginek titulált hangzás közelítése (hozzátenném, hogy ez persze stílusfüggő és ez most kifejezetten a keményebb zenékre vonatkozik). Ráadásul igen jó dobosnak is kell lenni, hogy ne kelljen aztán halomra editálni a soksávos felvételeket, ami szintén elég hosszadalmas dolog. Így aztán a kispénzűek általában eleve részben vagy egészében hangmintákkal operálnak. És ezen a szinten szerintem ez egyáltalán nem is baj. Hát még a mi házi felvételeinknél. Ezeket a programokat helyesen használva általában jobb eredményeket érhetünk el, mintha egy olcsó stúdióban igazi felszereléssel próbálkoznánk.
A bökkenő, hogy ugyan ezek a programok sokkal költséghatékonyabbak, azonban a megfelelő kiegészítő csomagokkal felvértezve még így is min. 20-100e Ft körüli összegekbe kóstálnak, ami eléggé megterhelné a házi kasszánkat (az enyémet biztosan). Persze le lehet ezeket különböző kétes forrásokból tölteni feltörve, de ezen az oldalon én nem szeretnék senkit ilyesmire buzdítani, inkább megpróbálok mindenre olcsó vagy ingyenes alternatív megoldást mutatni. A drágább szoftverek maradjanak csak meg a stúdióknak, legalább (ezért is) érdemes lesz őket felkeresni :)
Szerencsére tudok egy tökéletes és ingyenes megoldást erre a feladatra: Sennheiser DrumMic'a!
Gyanítom, eredetileg a Sennheiser mikrofonjainak promótálására készült, de teljes értékű dobprogram gyönyörűen rögzített hangmintákkal, beépített keverővel, effektekkel és még sok-sok mindennel, amit később részletezek. Ráadásul ennek a használatával kicsit belekóstolhatunk a mikrofonozás világába is, majd meglátjátok ;)
A belinkelt oldalon regisztráljatok, válaszoljatok a feltett kérdésekre, majd töltsétek le a programot! Figyelem: A rengeteg jó minőségű hangminta miatt a csomag majdnem 5 GB!
A használatához szükség lesz egy sampler programra is. A csomag tartalmazza a legelterjedtebb sampler, a Native Instruments KONTAKT ingyenes, KONTAKT PLAYER nevű változatát is. Hozzatok létre egy profilt a Native Instruments oldalán! A letöltött telepítő file elindításával telepítsétek a programot!
Ezután nyissátok meg a megkezdett Reaper projektet, adjatok hozzá egy új sávot és FX-ként adjátok hozzá a VSTi: Kontakt 5 (Native Instrument GmbH) (16 out) plugin-t! Töltsétek be a DrumMic'a!-t!
 A plugin először DEMO módban indul el, 15 perc eltelte után regisztrálnunk kell. Ekkor lépjünk be a Sennheiser oldalán létrehozott profilunkba és generáljunk egy sorozatszámot! Ezt másoljuk be a Kontakt-ban regisztrációra felszólító ablakba, érvényesítsük és kész is vagyunk, a továbbiakban korlátlanul használhatjuk projektjeinkhez ezt a kiváló programot. A következő bejegyzésben el is kezdem részlezetni, hogyan :)





_________________________________________________________________________________
Ha hasznosnak találod a cikkeket és a továbbiakban is szeretnél friss tartalmakat olvasni, iratkozz fel a rendszeres olvasók közé,  szólj hozzá és értékeld a bejegyzést!

1 megjegyzés:

  1. Üdv! Sajnos én nem találom a DrumMic'a! letöltést a Sennheiser linkelt oldalán! Hogy tudnám megtalálni?

    VálaszTörlés