Dalszerkesztés 4: Dobtémák írása MIDI térkép és szekvenszer használatával


Az előzőek szerint rendelkezünk tehát egy valódi dobhangmintákat használó könyvtárral és azt lejátszani képes sampler-rel. Most ezeket meg fogjuk szólaltatni és segítségükkel dobsávot hozunk létre meglévő mankógitár sávunk mellé. Először is nézzük meg, milyen elemekből épül fel dobfelszerelésünk:

Az ábra a dobos szemszögéből mutatja az egyes alkotóelemeket. Figyeljük meg, hol helyezkednek el a dobos ülőpozíciójához képest mind horizontálisan, mind pedig vertikálisan a térben! Ez nagyon fontos lesz a dobtémák és hangzás emberivé tételénél és a hangok panorámázásánál. Ha sikerült memorizálnunk, nyissuk meg projektünket!



midi sáv beszúrása


Korábban már létrehoztunk egy sávot a doboknak. Most válasszuk ki egyik gitár témánkat. Az ahhoz tartozó időintervallumot jellöljük ki a csúszkák segítségével! Ezután kattintsunk az Isert menü New MIDI item sorára! A létrejött MIDI sávrészletre kattintsunk kétszer, ekkor előtűnik a MIDI szerkesztő felület. Ha mindent jól csináltunk, ezt kell látnunk monitorunkon:

GM map
GM map szűrésDobunkat a zongorabillentyűkhöz hasonlító MIDI billentyűzet nyomkodásával tudjuk megszólaltatni. Minden egyes dobtesthez és cinhez tartozik egy billentyű. A hangszereket többféleképpen is meg lehet szólaltatni. A pergődobot például lehet a bőr közepén és a káván is ütni, a cineket a tetejükön és a szélükön, a lábcint nyitva vagy zárva, stb. Mind más hanghoz vezet, így tudunk változatos játékot kialakítani. Ezekhez az artikulációkhoz is mind tartozik egy-egy hely a billentyűzeten. A dobprogramok, attól függően, hány hangszert és artikulációt tartalmaznak, különféle térképek szerint programozhatók. Általában minden gyártó más térképet használ, így ezek csak részben átjárhatóak.
Hogy jobban átlátható legyen, milyen hangszer hol helyezkedik el a MIDI térképen, a Drum Mic'a! programhoz készítettem egy szűrő térképet: Drum Mic'a! GM Note Map
Ezt az alábbi módon hasznosíthatjuk: kattintsunk jobb gombbal a zongorabillentyűk alatt található üres területre, majd hívjuk be a lementett MIDI térképet! Ezután szűrjük ki azokat a billentyűket, amik nem rendelkeznek funkcióval!
Ezután már egy sokkal barátibb, jobban használhaó felület tárul elénk.
A MIDI szekvenszer használatát az alábbi ábra mutatja:

A Drum Mic'a!-hoz, ahogy sok más dobprogramhoz is, jár egy dobtémákat tartalmazó könyvtár. Ezt a "Merevlemezünk"/DrumMicA/Midi Files mappában találjuk. Itt stílusonként sokféle intrót, kíséretet, átvezetést, stb. találunk, amikből bátran építkezhetünk. ezeket egyszerűen húzzuk be bárhova MIDI sávunkra. Ha megnyitjuk a szerkesztőben, a jobbklikk/Select all notes paranccsal kijelölhetjük, majd bemásolhatjuk a mi gitártémánkhoz illeszkedő MIDI sávba. Ezeket az előre definiált sávokat az Alt billentyű nyomvatartásával és megragadással kedvünkre nyújthatjuk is, így hozzáigazíthatjuk a mi tempónkhoz. Természetesen saját kútfőből is építkezhetünk, kezdjük a lábdobbal és pergővel, majd adjunk cin kíséretet a témánkhoz!

Tippek dobtémáink felépítéséhez:

  1. Először minden jegyet tempóra illeszzünk!
  2. Vegyük figyelembe, hogy csak 2 kezünk és 2 lábunk van, egyszerre ne szólaltassunk meg több hangszert, mint ami fizikailag lehetséges!
  3. Az egyes témák közé tegyünk átvezetéseket!
  4. Találjunk ki variációkat egy témára, hogy ne váljon unalmassá, ha többször visszatér!
  5. Ha megírtuk a témákat, kezdjünk játszani a velocity paraméterrel, vigyünk érzést a dalba! Sokat segít, ha videókat nézünk, ahogy dobosok játszanak. Ha zenekarban játszunk és egy meglévő dalunk dobsávját akarjuk létrehozni demózás vagy gyakorlás céljából, vegyük fel videóra dobosunk játékát, figyeljük meg, hogyan üt, hangsúlyoz, játszik a cinekkel! Így nagyon élethűen lehet reprodukálni az elő játékot. A legjobb persze, ha maga a dobos írja be saját hangszerét.
  6. Egy élő ember nem játszik halál pontosan, ezért randomizáljuk a jegyek elhelyezkedését a tempóhoz képest, de csak minimálisan! Azt is vegyük figyelembe, hogy ha pl. dobosunk mindkét kezével egyszerre üt, hangyányival előbb fog megszólalni az egyik kezéhez közelebb eső dobtest.
  7. Ha szobagitárosok vagyunk, de van dobos ismerősünk, kérjük meg, hogy hallgassa végig dobsávunkat és fogadjuk meg észrevételeit!

Ha ügyesek vagyunk és jó témákat találunk ki, dalunk elkezd lélegezni. Ez a rész nagyon fontos, egy ötletes, dinamikus dobsáv fényéveket tud dobni dalunkon, alapvetően határozza meg a hangulatot, ezért szánjunk rá időt bőven, majd véglegesítsük elképzeléseinket! A dobok már ezen a ponton elég jól szólnak, hogy nekikezdjünk a gitár és basszus sávok felvételének. Később abba is belemegyünk, hogyan lehet dobunk hangzását tökéletesíteni.

_________________________________________________________________________________
Ha hasznosnak találod a cikkeket és a továbbiakban is szeretnél friss tartalmakat olvasni, iratkozz fel a rendszeres olvasók közé,  szólj hozzá és értékeld a bejegyzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése