Dalszerkesztés 2: MIDI tempó file használata

Az előző bejegyzésben elkészítettük dalunk gitár tabját és exportáltuk azt MIDI-be. Most nézzük, mire is volt ez jó! Nyissuk meg megkezdett Reaper projektünket, amiben előzőleg összerendeztük riffjeinket!
MIDI importA már ismert Insert new track paranccsal hozzunk létre egy újabb sávot és kattintsunk rá, hogy ez legyen aktív! Fontos: a "navigátor pálcát" a Home gomb megnyomásával állítsuk a sáv legelejére! Ezután az Insert menüből válasszuk a Media File sort. A felugró böngésző ablakban válasszuk ki a támogatott file kiterjesztések közül a .MID-et és keressük meg, majd hívjuk be midiként elmentett gitár tabunkat! Az ekkor felugró ablak egy kis magyarázatra szorul: 

Ha sikerült behívnunk a MIDI file-t, az idővonal fejlécen láthatjuk, hogy projektünk a tempóknak és ütemeknek megfelelően felosztódott. Ez pedig hatalmas előnyt fog jelenteni a pontos felgitározáskor, a dobok és basszus hozzáadásakor és a hangok szerkesztésekor. Ha hozzáadjuk ehhez a sávhoz effektként pl. a VSTi:ReaSynth-et, a 80-as évek Super Mario-ját idéző prüntyögésen hallhatjuk is a tab hangjait. Ha ezt és a riffjeinket tartalmazó sávot is solo módba kapcsoljuk, összehasonlíthatjuk, mi változott a pontos tab begépelése óta.
A riffeket editálással, nyújtással húzzuk rá az ütemre  és készítsünk egy u.n. mankó gitárt! A gitársávunk hangjait az "S" billentyű lenyomásával tudjuk elvágni, majd megragadva arrébb tudjuk húzni. Az összeillesztésnél alkalmazzuk az előző bejegyzésnél tanultakat! A bal felső menüsorban található "Mágnes" szimbólum bekapcsolásával pontosan egy adott ütemhez illeszthetünk egy hangsáv részletet, a mellette lévő "Grid" ikonra jobbgombbal kattintva pedig beállíthatjuk a segítséget nyújtó háló sűrűségét (félhangok, negyedek, nyolcadok, tizenhatodok, harminckettedek, stb...). Ne feledjük, a tempókba továbbra is belenyúlhatunk (lásd kép). Pontos tempóra és ütemekre illeszkedő gitár nélkül szinte lehetetlen dobtémákat írni. Ennek mikéntjével és a MIDI szerkesztéssel a következő bejegyzésben tovább ismerkedünk.

_________________________________________________________________________________
Ha hasznosnak találod a cikkeket és a továbbiakban is szeretnél friss tartalmakat olvasni, iratkozz fel a rendszeres olvasók közé,  szólj hozzá és értékeld a bejegyzést!

2 megjegyzés:

  1. szia!
    nagyon jó ez az blog,hiánypótló!
    nehogy abba hagyd!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a dícsérő szavakat, örülök, hogy hasznosnak találod! Még nagyon sokáig tervezem csinálni, bővíteni, ez csak a kezdet ;)
    Remélem más is összeszedi a bátorságát és ír 1-2 megjegyzést, sokat segítene a tartalom formázásában.

    VálaszTörlés