Dalszerkesztés 1: Gitár tabulatúra használata

Az előző bejegyzéseket felhasználva eljutottunk oda, hogy felvettük egy rakás ötletünket. Most ideje lenne dallá formálni őket. Mivel az egész házistúdiónk szegény ember vízzel főz alapon működik, induljunk ki abból, hogy csak egy szál gitárunk van és az összes többi hangszert programokkal fogjuk hozzáadni a dalhoz. Ehhez előbb-utóbb meg kell ismerkednünk a MIDI hangszerek használatával. Ezen a ponton célszerű egy tabulatúra szerkesztő programot bevetni, amiből később kinyerhetjük a MIDI használathoz szükséges tempókat és hangokat.
Erre a célra alkalmas például az ingyenes Power Tab alkalmazás is. Én viszont az általam megszokott Guitar Pro programmal fogom illusztrálni, hogyan szoktam a riffjeimet összerendezni. Előbb azonban nézzük, hogy is állunk!
Van tehát jópár riffünk. A hangnemekbe, abba, hogy mit hogyan hívnak egy dalban (bridge, chorus, verse, stb.) és hogyan szokás azt felépíteni, nem szeretnék belemenni, mert vannak nálam sokkal szakavatottabbak a témában, erre találhatunk más fórumokat. Lényeg a lényeg: az egyes témák másolásával és egymás mellé pakolásával formázzuk meg dalunk ritmusgitár szekcióját! A különböző témákat én egymástól eltérő színűre szoktam színezni, a könnyebb átláthatóság miatt. Ezt így tehetjük meg: jobbklikk az adott témára\Item and take colors\Set items to custom color\és itt kiválasztunk egy színt.
Másolni a Ctrl billentyű nyomva tartásával és a téma megragadásával és áthelyezésével tudunk. A felvételeket az Alt nyomvatartásával és a riff határait jelölő "doboz" végét a bal gombbal megragadva tudjuk tetszőlegesen nyújtani, így kísérletezhetünk gyorsabb-lassabb tempóval.
reaper hanghullámok illesztése

Egy téma utolsó hangja és az azt követő téma első hangja közötti zökkenőmentes átmenetet rövid egybeúsztatással tudjuk elérni. A programban ezért alapból be van állítva egy u.n. "crossfade" . Lehetőleg minél rövidebb crossfade-et használjunk (1-2 ms), de a hanghullámok szerkesztésére a későbbiekben még részletesebben ki fogok térni. Egyelőre elég ennyit tudnunk.
Az egymás mellé pakolt riffek valahogy így néznek ki:
reaper hanghullámok másolása
Ha nagyjából elégedettek vagyunk a dalunk felépítésével, kezdjük el tabként beírni a GuitarPro-ba!
A GuitarPro elég összetett, most csak azokat a funkciókat fogom ismertetni, amire éppen szükségünk van.
A File\Új\Empty menüre kattintva nyíssunk egy új lapot!
guitar pro hangszer hozzáadás és hangolás
A teendőket a következő képeken foglaltam össze.
guitar pro erősítő hozzáadás tabulatúra tempoA tabulatúra használatának a lényege, hogy továbbra is szabadon variálhatjuk riffjeinket és később is akármikor elővehetjük őket, anélkül, hogy elfelejtenénk, mit hogyan játszottunk. Gyakorlásra is remek, hiszen az éles feljátszáskor nagyon pontosnak kell majd lennünk. Éppen ezért a tempók beállításakor arra is gondoljunk, hogy a beírt témákat majd el is kell tudnunk mismásolás nélkül játszani. Ha egy téma csak képességeinket meghaladó tempóban hangzik jól, gyakoroljuk be! Használjuk a beírt hangsávot referenciának, vagy ha úgy érezzük, a gépies pontosság kiöli a lelket dalunkból, játsszunk csak takjelre. De akár a tempó egy ütemen belüli módosításával is csalhatunk. A pontos tab a felvételek szerkesztésénél akkor is nagy segítség lesz majd.
A GuitarPro egyéb hangszerek beírására is alkalmas, így a tudatosabbak egy-egy újabb sáv hozzáadásával elkezdhetnek második gitár, szólógitár, basszus és dob témákkal is próbálkozni. Ezekre még a későbbiekben visszatérünk.
Ha beírtuk témáinkat és közelíti a "lelki füleinkben" élő képet dalunkról, exportáljuk azt MIDI-be! Ezt a Fájl\Exportálás\MIDI paranccsal tudjuk megtenni.

_________________________________________________________________________________
Ha hasznosnak találod a cikkeket és a továbbiakban is szeretnél friss tartalmakat olvasni, iratkozz fel a rendszeres olvasók közé,  szólj hozzá és értékeld a bejegyzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése