A házi munkaállomás felépítése: Alap felszereltség

A mai számítógépek már olyan erős hardverrel vannak felszerelve, hogy szinte bármelyik megfelel zeneszerkesztési célokra. Ne álljunk neki rögtön megvásárolni a legújabb, legerősebb gépet, úgyanígy hangkártyára, hangfalakra se költsünk sokat. Ahogy haladunk előre, úgyis felismerjük a gépparkunk korlátait és tudni fogjuk, mire van szükségünk. Először inkább az ismeretek elsajátítására és gyakorlásra koncentráljunk. Az is előfordulhat, hogy hamar elmegy a kedvünk az egésztől és kihasználatlanul porosodik majd valahol a sok drága kütyü. Ha megfelelő ismeretek nélkül vágunk bele a zenekészítésbe, a legdrágább eszközökkel is pocsék eredményt fogunk elérni. Szóval mindent csak szép sorjában :)

1. A számítógép

A legjobb, ha külön partíciót hozunk létre, amin csak zenélni fogunk. Operációs rendszernek Win 7 64bit-et ajánlom, ez 4GB RAM-nál többet is tud kezeni, ami nagyon jól fog jönni. Ha van alaplapi hangkártya, azt kapcsoljuk ki a BIOS-ban, elsődleges hangkártya mindig a stúdió hangkártyánk legyen. A Vezérlőpult Hangbeállításainál kapcsoljuk ki a Windows összes hangját, ne legyen semmiféle hibaüzenet hang, felugró ablak hang, stb. Lehetőleg ne legyen felugró ablakokat produkáló program a gépen.

2. Stúdió hangkártya

Olyan hangkártyát használjunk, ami képes 24 bit-ben rögzíteni. A 16 bit nem elég. A bemenete legyen képes gitár szintű jelet fogadni (Hi-Z). Egyelőre elég akár csak 1 db bemenettel rendelkező kártya is. Jó, ha van fejhallgató erősítővel rendelkező kimenete. Ha éneksávot is szeretnénk rögzíteni, szükségünk lehet fantomtáppal rendelkező mikrofon bemenetre, de valószínűleg ezt először úgyis dinamikus mikrofonnal fogjuk megpróbálni, ahhoz pedig nem kell :) A csatlakozó lehet Firewire, PCI-e vagy USB 2.0, mindegy, mobil eszköznek az USB 2.0 a legjobb, minden mai géppel kompatibilis, de ha ilyet választunk, ne USB hub-ba illesszük! Az egyik legolcsóbb megoldás a Line6 Toneport/Studio GX kártyája, amit használtan 15000.- huf körül beszerezhetünk és az alapok elsajátítására tökéletesen alkalmas.

3. DAW szoftver

Vagyis digitális audió munkaállomás szoftver. Ez a hangfelvevő és szerkesztő szoftver, minden műveletet ebben fogunk végrehajtani. Jelenleg a REAPER nevű programot használom, mert rendkívül jól alakítható a munkafelülete, nagyon jól felszerelt és sokoldalú, rengeteg trükkre képes, amire más program nem, vagy csak korlátozottan. Ráadásul 60 napig ingyenesen használható és ha megtetszik, akkor sem kell túl sokat fizetni érte. Ezután ingyenesen frissíthetjük a legújabb verziókat. Töltsük is le és telepítsük a 32 bites verziót!

4. Közeltéri monitorok

A közeltéri stúdió monitorok abban különböznek a szokványos hifi hangfalaktól, hogy nem színezik (annyira) a hangot, megfelelő akusztikai környezetbe helyezve azt halljuk vissza rajtuk, ami a valóság. A legolcsóbb és legkisebb ilyen hangfalak azonban nem sokkal jobbak, mint egy jobb multimédiás hangszóró pár mélynyomóval, ráadásul otthon nem is igen lehet kialakítani a megfelelő akusztikai környezetet, szóval először fölösleges ilyenekbe beruházni, ha már jobban átlátjuk a házi zenekészítést és biztosítani tudjuk a környezetet, akkor vegyünk egy jó minőségű monitor párt.

5. Stúdió fejhallgató

Amit viszont nem csak zenekészítésre, hanem minőségi zenehallgatásra, filmnézésre is tudunk használni, az egy jó fejhallgató, egy ilyet tehát nyugodt szívvel vehetünk és később sem fogjuk megbánni. Olyat vegyünk, aminek (viszonylag) lineáris a hangképe, legalább 20-20000 Hz-ig terjed a frekvenciaátvitele és kényelmes viselni. Nem ezen fogunk mixelni, viszont nagyon jó lesz a felvételek készítéséhez és az egyes hangszerek és effektek megismeréséhez.

_________________________________________________________________________________
Ha hasznosnak találod a cikkeket és a továbbiakban is szeretnél friss tartalmakat olvasni, iratkozz fel a rendszeres olvasók közé,  szólj hozzá és értékeld a bejegyzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése