Mapparendszer kialakítása

A felvételek készítése közben és után könnyen eluralkodhat a káosz. A sok hangsáv már nem fér el monitorunk képernyőjén, folyton görgőznünk, zoomolnunk kell, ami (számomra legalábbis) elég bosszantó. Ezért mindig törekedjünk az könnyen átlátható munkafelületre!

Ezen a példán egy elég egyszerű szerkezetű dal sávjai láthatók:
Ha ezeket a sávokat fajtájuk szerint csoportosítjuk, nagyon megkönnyítjük a dolgunkat. A dobfelvételeket, a basszusgitárt, a gitárokat és az éneksávokat helyezzük egy-egy befoglaló mappába!
Nézzük, hogyan tehetjük ezt meg Reaper-ben:
A már ismert módon hozzunk létre 4 db új sávot!
Nevezzük el őket úgy, hogy az a csoportban szereplő elemekre utaljon, pl. Dob, Basszus, Gitárok, Ének. Ezután Shift-tel jelöljük ki azon elemeket, amiket egy mappába akarunk helyezni és húzzuk őket a megfelelő, újonnan létrehozott sáv alá! Ha végeztünk, valahogy így kell kinézni az elrendezésnek:


Ezután az oldalsó görgetősáv alján található "+" jelre kattintva nagyítsuk addig a sávok nézeteit, míg láthatóvá nem válik a jobb alsó sarokban egy kis "mappa ikon"! Ha fölé visszük az egér mutatóját, a mappa ikon fölött megjelenik egy "+" jel. Ha erre rákattintunk, az adott sáv alatt elhelyezkedő összes elem ez alá rendelődik. Ha tovább kattintunk, a "-" jellel pedig feloldhatjuk ezt a kapcsolatot. Ezt alkalmazva alakíthatjuk ki csoportmappáinkat valahogy így:

A képen látható kis nyílra kattintva helytakarékosan, szükség szerint nyithatjuk vagy csukhatjuk a mappákat és a fenti technikát alkalmazva további alcsoportokat is létrehozhatunk, pl külön gyűjthetjük a jobb és bal oldali gitársávokat.

Ezek a mappák tulajdonképpen u.n. BUS-ok, melyek segítségével egy mozdulattal szabályozhatjuk egy teljes csoport hangerejét, szólózhatjuk vagy némíthatjuk illetve úgy effektezhetjük őket, hogy az valamennyi elemre hatással legyen. (pl. zengetés helyezése a dob összes elemére.) A továbbiakba ennek a technikának az alkalmazása nagyon hasznosnak fog bizonyulni a számunkra ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése